Huidaandoeningen

 

 

Acne

Acne is de medische term voor jeugdpuistjes. Het is een huidaandoening waarbij kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren ontstaan. Talgklieren maken talg aan om de huid soepel te houden. Vrijwel iedereen in de puberteit kan ermee te maken krijgen, maar de ernst ervan kan verschillen. Toch kan acne ook na de puberteit voorkomen en hinder geven.

 

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening in het gezicht. Belangrijke kenmerken zijn blozen, roodheid, bultjes, puistjes en couperose (uitgezette bloedvaatjes). Rosacea kan een pijnlijk of branderig gevoel geven. Rosacea wordt ook wel acne rosacea genoemd, maar is eigenlijk geen acne. Het moet ook op een heel andere manier behandeld worden, omdat de huid heel gevoelig en kwetsbaar is. Het gebruik van middelen tegen acne kan dan ook averechts werken.

 

Pigmentstoornissen

We spreken van pigmentstoornissen als er te veel of te weinig pigment (kleurstof) in de huid zit.
De hyperpigmentatie (te veel pigment in de huid) zal hieronder verder uitgelegd worden.

 

Hyperpigmentatie

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Naarmate het lichaam ouder wordt, kunnen hormoonveranderingen, stress en vochtgebrek de aanmaak van pigment stimuleren. Dit noemen we hyperpigmentatie. Door dit proces ontstaan er pigmentvlekken: ontsierende verkleuringen in het gezicht of elders op het lichaam. Ook zonnebaden zonder bescherming leidt in de meeste gevallen tot pigmentvlekken.

Hyperpigmentatie betekent toename van pigment. De huidskleur wordt voor een groot deel door de hoeveelheid melaninepigment bepaald, dus toename van melaninepigment zal resulteren in een donkere verkleuring van de huid.

 

Oorzaken van hyperpigmentatie:

  • UV-straling (pigmentvlekken kunnen verergeren door de zon)
  • Ontstekingen
  • Medicijnen: voorbeelden zijn anticonceptiepil, antibiotica, sommige antidepressiva, chemotherapie
  • Hormonen
 
 

Zonbeschadigde huid

Langdurige blootstelling aan zonlicht kan kleine schilferige plekjes op de huid veroorzaken, de actinische keratose. De plekjes ontstaan op de huid die vaak in de zon komt. Zonneschade komt veel voor bij mensen boven de 40 jaar. Deze zonneschade geeft een groter risico op het ontstaan van huidkanker. Ook de huid die overmatig pigment heeft door te veel blootstelling aan zonlicht heeft een groter risico op het ontstaan van huidkanker.

 

Huidveroudering

Bij het ouder worden veranderd de huid, de hoeveelheid collageen en elastine nemen af. Dit zijn de stoffen die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. De huid wordt slapper, gaat rimpels en plooien vertonen en er kunnen onregelmatigheden en kleurveranderingen ontstaan. Het is een natuurlijk proces, maar gaat sneller door overmatige blootstelling aan de zon. Dit wordt ook wel photoaging genoemd.

Hoe verloopt deze photoaging?

  • UV-straling in het zonlicht brengt schade toe aan de huid.
  • UV A zorgt voor Aging = veroudering
  • UV B zorgt voor Burning = verbranding

UV-straling tast het collageen en elastine aan zodat de huid haar stevigheid en veerkracht verliest. UV-straling geeft ook beschadiging van het DNA. Sommige van deze DNA-beschadigingen kunnen leiden tot huidkanker.
Behalve door zonlicht wordt huidveroudering ook veroorzaakt door roken, hierdoor wordt ook het collageen en elastine sneller afgebroken en krijgt de huid vaak een grauwe, doffe kleur.

Angelique Brakelé

Huidtherapeute

Huidtherapie Brakelé is gevestigd in het Aandachtscentrum Heerlen

Hei-Grindelweg 73 6414 BS Heerlen (Heksenberg)

Tel: 06-54693992 e-mail info@huidtherapiebrakele.nl

K.v.K. Limburg 14117086